
Citromos vöröslencse-krémleves curryvel: tápláló ebédként is megállja a helyét
A vöröslencse hatalmas előnye, hogy nagyon gyorsan megfő, 20 perc alatt elkészül a laktató leves.
A növényi alapú ételek nemcsak változatosak és ízletesek lehetnek, hanem tápanyagokban gazdagok is, amelyek segítenek fenntartani az energiaszintet és a jó közérzetet. A vörös lencse különösen népszerű alapanyag a vegetáriánus és vegán konyhában, mivel tele van fehérjével, rostokkal és értékes ásványi anyagokkal. Készíthetsz belőle levest, főzeléket, de izgalmas fasírtot is, amit feldobhatsz a kedvenc fűszereiddel.
Ha egészségesebb verziót szeretnél, a zöldségpogácsákat olaj helyett tepsiben is megsütheted. A vöröslencse-fasírtot kínálhatod friss salátával, joghurtos öntettel vagy akár pitában, de tzatzikivel vagy hummusszal is kiváló.
Öblítsük át a lencsét, majd főzzük meg enyhén sós vízben körülbelül 15 perc alatt. Amikor teljesen megpuhul, szűrjük le, és hagyjuk kihűlni.
Közben reszeljük le a sárgarépát, aprítsuk fel a vöröshagymát és a fokhagymát, valamint a petrezselymet.
Egy nagy tálban törjük össze a megfőtt vörös lencsét egy villával vagy botmixerrel. Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát, a hagymát, a fokhagymát, a fűszereket, a petrezselymet, a tojást, a tökmagot és a zsemlemorzsát. Alaposan keverjük össze az egészet.
Vizes kézzel formázzunk kisebb pogácsákat a masszából. Ha túl lágy, adjunk hozzá még egy kis zsemlemorzsát.
Hevítsünk olívaolajat egy serpenyőben, és közepes lángon süssük a fasírtokat oldalanként 3-4 percig, amíg aranybarnára és ropogósra sülnek.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu