Házi vajas, levendulás keksz: isteni ropogtatnivaló, amit nem lehet elrontani
Különleges házi ropogtatnivaló a levendulás keksz, amihez ráadásul akár az alapanyagot is magad gyűjtheted össze.
Bár a vajkrém megosztó műfaj, ha gyümölcsökkel, fűszerekkel ízesítik, nagyon finom lesz, ez a levendulás verzió biztosan mindenkit levesz majd a lábáról. A lila, illatos virágot tejjel kell összefőzni, majd állni hagyni benne több órán keresztül, így átadja az ízét a folyadéknak. Utána az ízesített tejet csak bele kell keverni a vajkrémbe, és kész is van a mennyei édesség.
A vajkrémmel tortát is beboríthatsz, kevert tésztára vagy piskótára is kenheted, de cupcake-et is megkoronázhatsz vele. Az alábbi mennyiség egy 3 lapból álló torta bevonására és megtöltésére elegendő.
Ahhoz, hogy a vajkrémnek jó legyen az állaga, viszonylag sok cukorra van szükség, de ezt nyugodtan ízlésre szabhatod, 200 gramm porcukorral kezdd el kikeverni, majd fokozatosan adagold a többit.
A tejet és a levendulavirágot melegítsük össze egy kis lábasban. Kapcsoljuk le alatta a lángot, hagyjuk hűlni, majd tegyük a hűtőbe legalább 4 órára.
A vajat keverjük habosra robotgép segítségével, majd keverjük bele a porcukor felét.
A levendulás tejet szűrjük át, majd adjuk a vajkrémhez a vaníliával és a maradék porcukorral együtt. Verjük haborsa.
Ha túl sűrű, tejjel, ha túl híg, porcukorral lehet beállítani a krém állagát, a cukrot ízlés szerint adagoljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu