Lencsés pásztorpite: igazi komfortkaja a hűvösebb napokra

4
Nyomtatás
Lencses-pasztorpite-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A vegán pásztorpite egy sűrű szafttal készülő lencsés-zöldséges raguból és egy krémes, fűszeres krumplipüréből áll: egy tepsiben sülnek tökéletesre!

Bár a klasszikus pásztorpite egy főként belsőségekből álló húsos raguval készül, ez nem jelenti azt, hogy mentesen ne lehetne ugyanolyan fenséges. Ha vegetáriánus vagy vegán vagy, esetleg egyszerűen tartanál egy húsmentes napot, akkor ezért a változatért garantáltan odáig leszel.

Az alapja egy lencsés-zöldséges ragu – így a fehérjékről sem kell lemondanod –, erre pedig egy krémes, kevés szerecsendióval ízesített krumplipüré kerül. A kettő a hagyományos készítési mód szerint rétegelve, sütőben pirul egybe.

Vegán pásztorpite

Lencses-pasztorpite

Hozzávalók 6 személyre

A lencseraguhoz:

  • 250 g lencse
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 kis konzerves paradicsompüré
  • 2 tk. pirospaprika
  • 2 tk. szárított kakukkfű
  • 2 tk. szárított rozmaring
  • 0.5 tk. szárított chilipehely
  • 100 ml száraz vörösbor
  • 3 közepes paradicsom apróra vágva
  • 3 db babérlevél
  • 500 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva

A krumplipüréhez:

  • 1 kg krumpli meghámozva, felkockázva
  • 3 ek. növényi vajalternatíva
  • 200 ml kókuszkrém
  • 1 ek. sörélesztőpehely
  • 1.5 tk.
  • 0.5 tk. fehér bors
  • 0.5 tk. őrölt szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A lencsét öblítsük át, és enyhén sós, háromszoros mennyiségű vízben főzzük közepesen puhára. Szűrjük le, és tegyük félre.

Közben a krumplit szintén kezdjük el főzni enyhén sós vízben, és szűrjük le, ha puhára főtt.

Ezalatt hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olívaolajjal, és 3-4 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk 1-2 percig, majd mehet bele a paradicsompüré és a fűszerek (pirospaprika, kakukkfű, rozmaring, chilipehely), és a hagymás alappal egybeforgatva őket is alaposan pirítsuk le (de vigyázzunk, ne égjenek meg).

Öntsük fel vörösborral, és főzzük 2-3 percig, majd adjuk hozzá a kockákra vágott paradicsomot, az előfőzött lencsét és a babérlevelet. Öntsük fel az alaplével, ízesítsük szójaszósszal, sóval, borssal, majd alacsony/közepes hőfokon, fedő alatt rotyogtassuk 20-25 percig, vagy amíg a lencse teljesen meg nem puhul, és egy sűrű szaftot nem kapunk. Végül keverjük bele a friss petrezselymet is.

Ezalatt a megfőtt krumplihoz adjuk hozzá a vajalternatívát, és krumplinyomóval zúzzuk össze. Keverjük hozzá a sörélesztőt, a kókuszkrémet, a sót, a fehér borsot és a szerecsendiót, és habosítsuk ki.

Az elkészült lencsés ragut óvatosan kanalazzuk egy nagyobb hőálló edénybe vagy tepsibe (kb. 3 literes legyen, a forma nem számít), majd a tetején terítsük szét a krumplipürét. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük össze a két réteget. Az utolsó 5 percre kapcsoljuk be a légkeverést (ha a sütőnk rendelkezik ilyen funkcióval), hogy a püré teteje szépen megpiruljon.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon