Krémsajtos pásztorpite fűszeres, darált húsos raguval: így készítve még laktatóbb
Még finomabb lesz a húsos-krumplis pásztorpite, hogyha krémsajttal készíted.
Bár a klasszikus pásztorpite egy főként belsőségekből álló húsos raguval készül, ez nem jelenti azt, hogy mentesen ne lehetne ugyanolyan fenséges. Ha vegetáriánus vagy vegán vagy, esetleg egyszerűen tartanál egy húsmentes napot, akkor ezért a változatért garantáltan odáig leszel.
Az alapja egy lencsés-zöldséges ragu – így a fehérjékről sem kell lemondanod –, erre pedig egy krémes, kevés szerecsendióval ízesített krumplipüré kerül. A kettő a hagyományos készítési mód szerint rétegelve, sütőben pirul egybe.
A lencsét öblítsük át, és enyhén sós, háromszoros mennyiségű vízben főzzük közepesen puhára. Szűrjük le, és tegyük félre.
Közben a krumplit szintén kezdjük el főzni enyhén sós vízben, és szűrjük le, ha puhára főtt.
Ezalatt hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olívaolajjal, és 3-4 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, és együtt is pirítsuk 1-2 percig, majd mehet bele a paradicsompüré és a fűszerek (pirospaprika, kakukkfű, rozmaring, chilipehely), és a hagymás alappal egybeforgatva őket is alaposan pirítsuk le (de vigyázzunk, ne égjenek meg).
Öntsük fel vörösborral, és főzzük 2-3 percig, majd adjuk hozzá a kockákra vágott paradicsomot, az előfőzött lencsét és a babérlevelet. Öntsük fel az alaplével, ízesítsük szójaszósszal, sóval, borssal, majd alacsony/közepes hőfokon, fedő alatt rotyogtassuk 20-25 percig, vagy amíg a lencse teljesen meg nem puhul, és egy sűrű szaftot nem kapunk. Végül keverjük bele a friss petrezselymet is.
Ezalatt a megfőtt krumplihoz adjuk hozzá a vajalternatívát, és krumplinyomóval zúzzuk össze. Keverjük hozzá a sörélesztőt, a kókuszkrémet, a sót, a fehér borsot és a szerecsendiót, és habosítsuk ki.
Az elkészült lencsés ragut óvatosan kanalazzuk egy nagyobb hőálló edénybe vagy tepsibe (kb. 3 literes legyen, a forma nem számít), majd a tetején terítsük szét a krumplipürét. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük össze a két réteget. Az utolsó 5 percre kapcsoljuk be a légkeverést (ha a sütőnk rendelkezik ilyen funkcióval), hogy a püré teteje szépen megpiruljon.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu