Rozmaringos-fokhagymás házi focaccia: nem kell hozzá kemence, hogy ropogjon

7
Nyomtatás
Rozmaringos-fokhagymás focaccia cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sült fokhagyma és a rozmaring fenséges párost alkotnak, élvezet beleharapni a kívül ropogós, belül lágy tésztába.

A focaccia az olasz konyha egyszerű, de nagyszerű lepénykenyere, mely rengetegféle izgalmas változatban kipróbálható. A pirult kenyérfélét magában is lehet falatozni, de sültek, saláták és kencék mellé is kínálhatod.

Mi kerüljön a tésztára?

Én az egyszerűség híve vagyok, a sima fokhagymás a kedvencem, de ha picit különlegesebben kínálnád, akkor a rozmaringot se hagyd ki belőle. A legjobb, ha friss fűszernövényt használsz, de ha nincs más, akkor az őrölt változat is megteszi. Ha nem szeretnéd, hogy a rozmaring íze domináljon, akkor bőven elég csak a tésztába keverni.

A lehetőségek azonban ennyiben nem merülnek ki: szórj a tészta tetejére sajtot, sonkát vagy valamilyen mediterrán fűszerkeveréket, ezektől csak ízletesebb lesz az olaszok kedvence.

Rozmaringos-fokhagymás focaccia

Rozmaringos-fokhagymás focaccia ct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 5 dl langyos víz
  • 14 g szárított élesztő
  • 4 gerezd reszelt fokhagyma
  • 700 g liszt
  • 2 teáskanál
  • 1 teáskanál rozmaring
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • kevés olívaolaj

A tetejére:

  • kevés olívaolaj
  • rozmaring ízlés szerint
  • lila hagyma ízlés szerint (opcionális)
  • fokhagyma (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit mérjük keverőtálba, majd kézzel vagy robotgéppel dagasszuk ki. Takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen negyedórát hagyjuk állni. Ezután a lágy tésztát keverjük át, és ismét takarjuk le konyharuhával, 30-60 percet pihentessük.

Vegyünk elő egy tepsit és kenjük ki enyhén olajjal, majd borítsuk bele a tésztát, és óvatosan húzzuk a tepsi méretére. Ezután az ujjainkkal tapogassuk meg a tészta tetejét.

A tésztára locsoljunk kevés olívaolajat, majd szórjuk rá a rozmaringot és a vékonyan felszeletelt lila hagymát vagy fokhagyma gerezdeket.

A focacciát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre. (A sütési idő sütőfüggő, ezért néhány perccel több is lehet.)

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon