Pirosra sült, foszlós focaccia tükörtojással: nem kell sokáig keleszteni
Hétvégi napindítónak tökéletes választás a tükörtojásos focaccia, melynek elfogyasztása után vissza is bújhatsz az ágyba aludni egyet.
A focaccia az olasz konyha egyszerű, de nagyszerű lepénykenyere, mely rengetegféle izgalmas változatban kipróbálható. A pirult kenyérfélét magában is lehet falatozni, de sültek, saláták és kencék mellé is kínálhatod.
Én az egyszerűség híve vagyok, a sima fokhagymás a kedvencem, de ha picit különlegesebben kínálnád, akkor a rozmaringot se hagyd ki belőle. A legjobb, ha friss fűszernövényt használsz, de ha nincs más, akkor az őrölt változat is megteszi. Ha nem szeretnéd, hogy a rozmaring íze domináljon, akkor bőven elég csak a tésztába keverni.
A lehetőségek azonban ennyiben nem merülnek ki: szórj a tészta tetejére sajtot, sonkát vagy valamilyen mediterrán fűszerkeveréket, ezektől csak ízletesebb lesz az olaszok kedvence.
A tészta hozzávalóit mérjük keverőtálba, majd kézzel vagy robotgéppel dagasszuk ki. Takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen negyedórát hagyjuk állni. Ezután a lágy tésztát keverjük át, és ismét takarjuk le konyharuhával, 30-60 percet pihentessük.
Vegyünk elő egy tepsit és kenjük ki enyhén olajjal, majd borítsuk bele a tésztát, és óvatosan húzzuk a tepsi méretére. Ezután az ujjainkkal tapogassuk meg a tészta tetejét.
A tésztára locsoljunk kevés olívaolajat, majd szórjuk rá a rozmaringot és a vékonyan felszeletelt lila hagymát vagy fokhagyma gerezdeket.
A focacciát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre. (A sütési idő sütőfüggő, ezért néhány perccel több is lehet.)
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu