
Pikáns körözött medvehagymával – Gyorsan készítsük el, mert rövid a szezon

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába
Amikor megjelenik a medvehagyma a piacon, rögtön késztetést érzek, hogy beszerezzek belőle pár csokorral.
A medvehagymaszezon pofátlanul rövid, épp ezért nagyon ki kell használni. Ráaádásul nem is lehet hosszan tárolni, így a megvásárolt zöldséget szinte azonnal fel kell használni.
Medvehagymás pogácsa biztosan készül belőle, de a harsogó zöld színe nagyon sok mindenben jól mutat. Mártogatósokba, krémekbe is tökéletes, körözöttrajongóként azt készítettem belőle. Most tehéntúróból készült, de 2:1 arányban készíthetjük tehén- és juhtúróból is.
Medvehagymás körözött

Hozzávalók -+ adaghoz
- 20 dkg juh- vagy tehéntúró
- 3 ek. tejföl
- fél fej lilahagyma
- 20 darab medvehagymalevél
- 1 tk. pirospaprika
- fél ek. mustár
- 1 kk. kömény (őrölt)
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A medvehagyma szárait vágjuk le, a leveleket mossuk meg jó alaposan, majd vágjuk apróra. A hagymát is vágjuk egészen apróra.
Egy tálba tegyük a túrót, keverjük össze a tejföllel és a mustárral. Adjuk hozzá a hagymát, sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg köménnyel és pirospaprikával, végül forgassuk bele a medvehagymát is. Ha nem elég krémes, egy kevés vajat is keverhetünk hozzá. Érdemes egy éjszakát hűtőben pihentetni, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors