Kiadós tojásos nokedli osztrák módra: sajt, hagyma és szalonna is gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tojásos nokedli nem csak hazánkban kedvelt étel, az osztrákok is szeretik, igaz, az ő változatuk jóval gazdagabb, mint a miénk.
Amikor a világkonyha kiválóságai szóba kerülnek, a legtöbben az olasz vagy a francia gasztronómiai csodáiról áradoznak, pedig bőven akad még olyan ország, amely nagyszerű ételeivel felhívta magára a figyelmet. Ilyen az osztrák konyha, melynek nevezetes fogásai mutatnak némi hasonlóságot hazánk ételeivel.
Bécsben járva jobbnál jobb vendéglőkbe botlik az ember, az elfogyasztott finomságok után életre szóló kellemes emlékekkel távozik a vakációzó. Még a legegyszerűbb ételeket is képesek új szintre emelni, ilyen a tojásos, jobban mondva sajtos nokedlijük. Az osztrákok tartalmas galuskája csak a tésztamasszában tartalmaz tojást, majd húsos pirult szalonnával, sült hagymával és sajttal forgatjuk egybe.
A nokedlitészta más különlegességet is rejt, víz helyett tejjel keverjük össze - sokkal lágyabb, ízletesebb lesz. Természetesen az osztrákok sem ragadnak le egy változatnál, igyekeznek minél izgalmasabban tálalni a galuskájukat, vannak vendéglők, ahol köménnyel fűszerezett káposzta is kerül a tetejére, vagy csak egyszerűen valamilyen fűszernövénnyel szórják meg ízlésesen. Ausztriában népszerű még a specli, avagy a sajtos nudli, ami hasonlóan készül - annyiban más, hogy a nudli tepsiben, jó sok sajttal pirul együtt.
Osztrák sajtos-tojásos nokedli
Hozzávalók 4 személyre
- 30 dekagramm liszt
- 2 darab tojás
- 1 deciliter tej
- 1 fej hagyma
- 15 dekagramm sajt
- 10 dekagramm húsos szalonna
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
A lisztet (előfordulhat, hogy picit többet kell használni belőle a megadott mennyiségnél) keverőtálba öntjük, összekeverjük a sóval, majd beleütjük a tojást és annyi tejet, hogy sűrű nokedlitésztát kapjunk.
Egy nagy edényben vizet forralunk, majd megsózzuk, a masszát nokedliszaggatóval kiszaggatjuk, amikor a galuskák felúsznak a víz felszínére, leszűrjük.
A szalonnát kockára vágjuk, saját zsírján pirosra pirítjuk - a kész szalonnakockákat tányérra szedjük, a serpenyőt pedig félretesszük, mert a hagymát a kisült szalonnazsíron fogjuk pirítani.
A finomra vágott hagymát a szalonna zsírján dinszteljük, majd a nokedlit is a hagymához öntjük a reszelt sajttal együtt, addig kevergetjük, míg a sajt szépen elolvad, végül a szalonnát is hozzákeverjük, borssal és sóval ízesítjük.
Fotó: Getty Images