Isteni energiagolyó friss málnával és datolyával: zabpehely az alapja
Szuper nyári édesség a málnás energiagolyó, szinte semmi munkád nem lesz vele, ráadásul bűntudat nélkül nassolhatod.
A málnát szinte bármilyen mennyiségben meg tudom enni, de a zabbal sincs ez másként. Ha pedig a kettő találkozik, azt valóságos mennyországként élem meg. Bár született sütiimádó vagyok, nem az édes íz az elsődleges szempont egy desszertben: fontosnak tartom azt is, hogy ne csupa üres kalóriát vigyek be egy-egy nassoláskor, hanem tápláló és egészséges is legyen az, amit megeszek. Ez a málnás morzsasüti pedig minden feltételemnek eleget tesz.
A sok gyümölcs és zab miatt rengeteg rostot tartalmaz, így akár reggelire vagy tízóraira is beillik. Cukor helyett kókuszvirágcukrot használtam hozzá, amely amellett, hogy a fehér változatnál jóval alacsonyabb glikémiás indexű (GI 35), még egy kellemes karamelles zöngét is ad a sütihez. Ha azonban teljesen cukormentesre készítenéd, bátran válaszd a nyírfacukrot, a steviát vagy az eritritet.
Ha pedig más málnás és zabos desszertvariáció is érdekel, akkor ezt a málnazselés-mogyoróvajas proteinszeletet ajánlom, amelyet még sütni sem kell.
A megadott mennyiségek egy kb. 18x30 vagy 23x23 cm-es tepsihez elegendők.
Az alaphoz tegyük a zabpelyhet egy aprítógépbe, és zúzzuk durva szemcséjű lisztté. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és dolgozzuk összeálló gombóccá őket.
A massza kétharmadát kanalazzuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kézzel vagy egy kanál hátával alaposan nyomkodjuk az aljára. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 10-12 perc alatt süssük aranyszínűre.
Közben készítsük el a málnás tölteléket: egy közepes tálban keverjük össze a málnát, a narancs héját és levét, a cukrot, a lisztet, a keményítőt és a vaníliakivonatot. Vigyázzunk, ne törjük össze a málnát.
Kenjük meg a lekvárral a megsült alapot, majd kanalazzuk rá a tölteléket. A maradék tésztát morzsoljuk a málnás réteg tetejére úgy, hogy helyenként látható maradjon a gyümölcs.
Tegyük vissza a sütőbe 30-35 percre. Akkor van készen, ha a szélek ropogós aranybarnára pirultak, és a málnák kissé összeestek.
Várjuk ki, hogy a süti szobahőmérsékletűre hűljön, majd szeleteljük tetszőleges darabokra.
Hűtőben 1 hétig eláll.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu