Mennyei, áfonyás sajttorta vegán változatban - Kesudiós krém az alapja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A sajttorta nagyon népszerű desszert, ráadásul van sütés nélküli változata is, amelynek gyerekjáték az elkészítése.
A sajttorta egyidőben csak családi ünnepekkor, de később már szinte heti rendszerességgel került az étkezőasztalokra. Egyik nagy előnye, hogy nagyon könnyű az elkészítése, csak arra kell figyelni, hogy megfelelő ideig pihentesd, hogy az ízek összeérjenek. Az esszenciája abban rejlik, hogy megfelelő minőségű krémsajttal készítsd, amit aztán gyümölcsökkel dobhatsz fel.
Mint lassan mindennek, ennek is létezik vegán verziója, amelyből pont az alap, a krémsajt marad ki, magvakkal és olajokkal helyettesítik úgy, hogy a végén a sajthoz hasonló állagú krémet kapjanak.
Ha mégis maradnál a hagyományos sajttortánál, akkor úgy könnyítheted meg a dolgod, ha sütés nélküli változatot készítesz, például ezt a kókuszosat.
Vegán sajttorta
Hozzávalók 6 szelethez
Alap:
- 180 gramm hántolt mandula
- 200 gramm szárított datolya
- 3 teáskanál kókuszolaj
- 320 gramm kesudió
- 180 milliliter juharszirup
- 3 darab lime
- 1 darab vaníliarúd kikapart magja
Áfonyás réteg:
- 5 marék áfonya
- 1 evőkanál cukor
- 1 darab citrom leve
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
Elkészítés:
A szárított datolyát körülbelül 3 órával, a kesudiót pedig egy éjszakával a “sütés” előtt vízbe áztatjuk. A torta alapjához egy aprítógépben összezúzzuk a kinyomkodott datolyát és a mandulát. Ragacsos állagú pépet kell kapnunk, amit egy fóliával bélelt tortaformába lapítgatunk, majd egy órán át a hűtőben pihentetjük.
A beáztatott kesudiót leszűrjük és szintén aprítógépbe rakjuk, a kókuszolajjal, a juharsziruppal, a lime-ok levével és lereszelt héjával, a vaníliarúd kikapargatott magjaival elkezdjük pépesíteni. Szép fokozatosan olyan krémes állaga lesz, mint egy sajtkrémnek.
A datolyás-mandulás alapra pakoljuk ezt a kesudiós krémet és újra hűtőbe tesszük, míg elkészítjük az áfonyás réteget. Az áfonyát a cukorral és a citromlével összeforraljuk. Néhány kanál hideg vízben kikevert kukoricakeményítőt keverünk hozzá. Hagyjuk szombahőmérsékletűre hűlni, majd a torta tetejére öntjük. Egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. Fogyasztás előtt áfonyaszemekkel és mentalevelekkel díszítjük.
Nem csak a sajttortának, de a tiramisunak is létezik vegán verziója, amely tofuból készül.
Fotó: Street Kitchen, cover: Getty Images