Fokhagymás vajjal sült édesburgonya: a zúzott krumpli nagyon krémes lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Hidd el, megéri kipróbálni ezt a módszert, és picit megtörni a krumplit, így a fokhagymás vaj nem csak a tetején fog megállni.
Ha kedveled az édesburgonyát – és ki ne szeretné? –, mindenképpen készítsd el az alábbi változatot, a zöldség krémesre sül, miközben a fokhagyma és a parmezán ellensúlyozzák az édes ízét.
A zúzott krumpli technológiájáról már korábban is írtunk az oldalon, lényegében kétszer sül a burgonya, egyszer minden nélkül, míg puha lesz, másodszor pedig a feltétekkel. Mivel a krumplit meg kell törni, „zúzni”, így a fokhagymás, petrezselymes vaj a mélyebb rétegeibe is beszivárog, nem csak a tetején áll meg, mennyei lesz a végeredmény.
A vaj, fokhagyma, petrezselyem hármasa zseniális, nem érdemes rajta változtatni, viszont a parmezánt nyugodtan lecserélheted, más fajta sajttal is megszórhatod a krumplik tetejét.
Zúzott édesburgonya
Hozzávalók 12 szelethez
- 3 nagy darab édesburgonya (tömzsibb)
- kevés olívaolaj
- 50 gramm vaj (olvasztott)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek petrezselyem (aprított)
- ízlés szerint só, bors
- 2 ek parmezán
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Alaposan mossuk meg az édesburgonyákat, vágjuk le a két végüket. Vágjuk őket 3,5-4 centi vastag karikákra, vagy negyedeljük össze.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, rendezzük el rajta az édesburgonyát. Locsoljunk rájuk egy kevés olajat, majd toljuk a sütőbe 45-50 percre, míg a villa már könnyen belemegy a húsukba.
Vegyük ki őket, majd egy krumplinyomó segítségével enyhén nyomjuk meg őket, nem kell pépesíteni, csak picit lapítsuk ki a szeleteket, hogy megtörjön a húsuk.
Közben az olvasztott vajat keverjük össze a zúzott fokhagymával és az összeaprított petrezselyemmel. Kenjük le ezzel az édesburgonya-szeletek tetejét, majd sózzuk, borsozzuk őket. Szórjuk a tetejükre a parmezánt.
Toljuk be így is a sütőbe még 15 percre. Ha van a sütőn grillfunkció, meg lehet picit pirítani a sajtot a tetején.
Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors