Mennyei sajttorta görög joghurttal lazítva: méz kerül a krémbe és a tetejére is
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A görög joghurt és a méz örök érvényű páros, bár létezhet egyik nélkül a másik, nem érdemes őket szétválasztani.
Ha egy picit könnyedebb, még azt is meg merem kockáztatni, egészségesebb sajttortareceptet keresel, az alábbi verzió a tökéletes választás: a tömény krémsajtot a picit könnyedebb ricotta váltja fel, amelyet krémes görög joghurt is lazít. Finomított cukor egyáltalán nincs a receptben, egy kevés méz édesíti a krémet, ezt ízlés szerint adagold attól függően, mennyire vagy édesszájú.
Mire kell figyelni?
Mivel a sajt joghurttal egészül ki, amelynek nagyobb a nedvességtartalma, azért, hogy ne ázzon el a tészta, ne legyen folyós a krém, teljesen le kell csöpögtetni a tejterméket. Ehhez egy sajtkendővel kibélelt szitába kell önteni a sajtot és a joghurtot is, majd megvárni, míg kicsöpög belőlük minden nedvesség. Mivel ez egy időigényesebb folyamat, már előző este érdemes megcsinálni.
A kész sajttorta tetejét mézzel is meglocsolhatod, de különböző magvakkal is díszítheted, legyen szó dióról, manduláról vagy pisztáciáról.
Mézes, görög joghurtos sajttorta
Hozzávalók 12 szelethez
- 500 gramm görög joghurt
- 500 gramm ricotta sajt
- 200 gramm darált keksz
- 80 gramm vaj
- 3 ek méz
- 1 darab tojás
- 1 darab biocitrom
- 1 tk vaníliakivonat
Elkészítés:
A görög joghurtot és a ricottát keverjük alaposan össze egy tálban.
Egy szitát béleljünk ki sajtkendővel/textilpelenkával, tegyük egy tál fölé. Öntsük bele a joghurtos-ricottás keveréket, a tetejét fedjük le fóliával. Tegyük hűtőbe egy éjszakára, hogy a felesleges nedvesség kicsöpögjön a keverékből.
Másnap keverjük össze a darált kekszet az olvasztott vajjal, majd nyomkodjuk egy 23 centis sütőpapírral bélelt tortaformába.
Melegítsük elő a sütőt 165 fokra.
A joghurtos-ricottás keveréket keverjük össze a mézzel, tojással, citromhéjjal és a vaníliával. Aki édesebbre szeretné, adhat még hozzá mézet.
Öntsük a keveréket az előkészített tésztára, egyengessük el rajta.
Toljuk a sütőbe 30 percre, az a jó, ha a közepe még picit remegős. Tegyük a hűtőbe pár órára, mielőtt tálalnánk. Mézzel meglocsolva, magvakkal kínáljuk.
Fotó: Getty Images