
Ricottás-spenótos tészta, ahogy az olaszok szeretik: nagyon zöld és nagyon finom

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Dupla csokis zabkeksz sok rosttal: ezzel jól indul a reggel

Porhanyós, házi sajtos masni: pont olyan finom, mint a kedvenc pékségedben

Kiadós és ízletes darált húsos egytálétel: sült krumpli gazdagítja

Medvehagymás gombafejek a sütőből: tavaszi fogás kevés munkával

Gusztusos, baconnel körbetekert csirkemáj: egyszerű, de isteni
A spenótpüré kiválóan alkalmas arra, hogy tésztaszósz váljon belőle, kár mindig csak főzeléknek enni.
Ha spenótpürét kapunk elő a fagyasztóból - mert miért ne tennénk, hiszen ez az egyik legjobban fagyasztható, élvezhetőségét, színét, ízét a legjobban megőrző zöldség - szinte alap, hogy főzeléket csinálunk belőle.
Ennek nem feltétlenül kell így lennie. Az egyik kedvenc olasz pasta prontonk spenótos szósszal készül, amiben alig van néhány összetevő. A pasta pronto annyit jelent: ameddig fő a tészta, annyi idő kell a szósznak is. A megszokott, olasz minimalista elv alapján épül fel, amely három uralkodó ízre építi fel a fogást. Ebben az esetben ez a spenót, a fokhagyma és a ricotta. Én ehhez még szoktam adni némi parmezánt és aszalt paradicsomot is, de ez akár el is hagyható.
Ricottás, spenótos tészta

Hozzávalók -+ személyre
A tésztához
- 50 dkg fagyasztott spenótpüré
- 2 gerezd fokhagyma
- negyed tk. őrölt szerecsendió
- őrölt fekete bors
- só
- 25 dkg ricotta
- 50 dkg durumtészta (pl. penne)
A tálaláshoz
- aszalt paradicsom
- parmezán vagy grana padano sajt
- friss rukkola vagy bébispenót
Elkészítés:
A spenótot előző este kivesszük a fagyasztóból. Ha friss spenótból készítenénk a szószt, előbb alaposan megmossuk.
A tésztát feltesszük főni, és amíg készül, elkészítjük a szószt.
Az olajon megfuttatjuk a felaprított fokhagymát és hozzáadjuk a spenótot, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Néhány percig főzzük. Belekeverjük a ricottát, majd a leszűrt tésztához adjuk. Alaposan elkeverjük.
Aszalt paradicsommal, parmezánnal, friss zöldekkel dobhatjuk fel tálaláskor.
Fotók: Ács Bori/Sóbors