Zelleres birsalma-krémleves, dióval a tetején

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zeller a zöldségek közt a legmostohább sorsú: csúnyácska, és markáns, szinte csípős ízét nem mindenki szereti. A birsalma éppen ilyen szerepet tölt be a gyümölcsök között: vannak imádói, de sokan ódzkodnak tőle.

Zellert csak húslevesbe, birsalmát kizárólag sajt formájában szoktunk enni, pedig mindkét alapanyag jóval több figyelmet érdemel.

Zeller és birs = a tökéletes páros

A zeller csípős, erős, földes ízét szépen enyhíti a birs fanyar, savanykás jellege. Tompítják egymás furcsaságát, ugyanakkor tökéletesen kiegészítik a másikat, szóval jók együtt. Olyannyira jók, hogy míg önmagában egyik alapanyag sem adna ki izgalmas krémlevest, addig együtt valami egészen különleges ízvilágot hoznak létre.

Ez a leves annyira gyorsan elkészül, hogy egy sima vacsorának is be lehet dobni, vagy, ha az utolsó pillanatban jutott eszembe, hogy jó volna mégis valami leves az ebédhez. A receptben vajat és tejszínt írok, de kókusztejjel is bátran meg lehet főzni, és akkor vegánoknak is kínálhatjuk.

Zeller és birsalma krémleves

DSC 3173

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 fej zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 darab birsalma
  • ízlés szerint szerecsendió
  • ízlés szerint
  • 2 deciliter tejszín
  • ízlés szerint dió
  • 1 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A vajat egy lábosban megolvasztom, rádobom a felaprított hagymát, és üvegesre párolom. A zellert megpucolom, apró kockákra vágom, és a hagymához keverem. Annyi vizet, illetve alaplevet adok hozzá, amennyi éppen ellepi, sózom, és addig főzöm, míg félig meg nem puhul.

Közben megpucolom a birsalmákat és kivájom a kemény magházukat. Felkockázom, és a zellerhez adom. Tovább főzöm őket együtt, és mikor mindegyik megpuhult, adok hozzá egy kis szerecsendiót, tejszínt, és az egészet leturmixolom. Pirított, durvára vágott dióval tálalom.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük