Kijevi csirkemell: a fűszervajas tölteléktől lesz omlós a hús

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rántott csirkét nem lehet megunni, főleg, ha még töltve is van valamivel. Persze nem mindegy, mivel, ugyanis itthon sokszor úgy próbálják meg leplezni a hús szárazságát, hogy megtöltik. 

A sajttal-sonkával és egyebekkel töltött húsokat nem szeretem, de van egy, amit annál inkább. A kijevi csirkemell nem más, mint vajjal és finom zöldfűszerekkel töltött csirkehús ropogós panírba forgatva. Sajnos, nagyon sok helyen sajtot is tesznek a csirkébe, pedig az eredeti receptben kizárólag vaj szerepel, amelyet zöldfűszerrel kell kikeverni. A legnagyobb kihívás az, hogy a vaj ne folyjon ki sütés közben. 

Története

Lehet, hogy azt gondoljuk, de egyáltalán nem biztos, hogy a kijevi csirkemell ukrán eredetű, ugyanis az oroszok és a franciák is azt állítják, hogy náluk készítették először.

A fűszeres vajjal töltött rántott húst először egy chicagói étterem étlapján említették 1937-ben. A második világháború után a kijevi csirkemell a szovjet vendéglátás alapfogása lett, nem volt olyan állami étterem, amelynek az étlapján ne szerepelt volna. Valamikor ebben az időszakban jutott el Magyarországra is, és nagyon hamar népszerű fogás lett, olyannyira, hogy elkezdték mirelit változatban is gyártani. 

Kijevi csirkemell

kijevi csirke recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab csirkemellfilé
  • 2 darab tojás
  • 200 gramm vaj
  • 150 gramm zsemlemorzsa
  • 1 csomag petrezselyem
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint szerecsendió
  • 150 gramm liszt
Recept idők

Elkészítés:

A vajat vegyük ki a hűtőből, és várjuk meg, míg szobahőmérsékletű lesz. A petrezselymet vágjuk apróra, keverjük a vajhoz, és tegyünk hozzá sót, borsot és szerecsendiót. Osszuk négy egyenlő részre, mindegyiket tekerjük folpackba, és tegyük hűtőbe.

A csirkemelleket klopfoljuk ki, majd a vajat tegyük rá a szélére, és a hússzeleteket jól tekerjük fel. Amikor már félig fel van tekerve, hajtsuk rá a vajra a csirkemell két szélét, hogy egy hengert kapjunk. A kész húst csomagoljuk be folpackba, és egy órára tegyük mélyhűtőbe. Miután kivettük, panírozzuk be duplán, majd sütés előtt újra tegyük be a mélyhűtőbe egy kevés időre.

Bő, ne túl forró olajban süssük ki, és azon nyomban tálaljuk.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük