Szaftos darált húsos ragu krumplival rétegezve: laktató, isteni egytálétel

4
Nyomtatás
daralt-husos-rakott-krumpli
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Puha krumpli, fűszeres darált húsos ragu és krémes szósz: ezek alkotják ezt a mennyei, tartalmas rakottast, amit érdemes nagy adagban, több napra készíteni.

Nagyon tartalmas és szaftos egytálételt készíthetsz kevés munkával, ami másnap is ugyanolyan finom, ha nem még jobb, mint frissen. Lényegében egy rakottasról van szó: krumplit és fűszeres darált húst kell rétegezni, amelynek a tetejére tojásos szósz sül. 

A hús fűszerezését nem kell túlgondolni: só, bors, pirospaprika, petrezselyem és egy kevés sűrített paradicsom ízesíti. Ahogy összesül a sütőben a krémes szósszal, valódi ízbomba lesz, nem lehet betelni vele.

A receptet bátran variáld, a krumplit padlizsánra, de akár cukkinire is cserélheted.

Darált húsos rakott krumpli

daralt-husos-rakott-krumpli2

Hozzávalók 6 személyre

  • 6 nagyobb db krumpli
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 500 g darált marhahús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • 2 ek. sűrített paradicsom
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 3 db tojás
  • 500 ml tej
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Olajozzunk ki egy 23x33 centis tepsit.

A krumplit pucoljuk meg, vágjuk fél centi vastag karikákra. Főzzük forrásban lévő, sós vízben 5 percig, majd szűrjük le, öntsük fel hideg vízzel, tegyük félre. 

Közben a hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A fokhagymát reszeljük le. A petrezselymet vágjuk finomra.

Forrósítsunk olajat egy mélyebb serpenyőben, dobjuk rá a hagymát, és dinszteljük puhára. Adjuk hozzá a marhahúst, sózzuk, borsozzuk. Várjuk meg, míg kifehéredik, majd adjuk hozzá a pirospaprikát, reszelt fokhagymát, sűrített paradicsomot, petrezselymet. Keverjünk mindent egybe, majd kóstoljuk meg, ha szükséges, még sózzuk. Húzzuk le a tűzről.

A krumplikarikák harmadát rendezzük el a tepsi alján. Kanalazzuk rá a darált húsos ragu felét, majd ismét krumpli és hús következzen. A maradék krumplival zárjuk.

A tejet keverjük össze a tojásokkal, enyhén sózzuk, borsozzuk. Öntsük a keveréket a darált húsos ragura.

Toljuk az egészet a sütőbe 45-50 percre, míg a tejes-tojásos szósz megszilárdul, a teteje megpirul, a krumpli pedig puha.

Hagyjuk 10 percig hűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon