
Fűszeres, medvehagymás chilis bab - A klasszikus recept szezonálisan

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
Egyetlen hozzávalóval a chilis babot is szezonálissá lehet tenni, mégpedig a medvehagymával.
A jó chilis bab titka, hogy az alapanyagok lassan, sokáig főnek, hogy az ízek összeérjenek. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, csak türelemre van szükség.
A chilis babnál is az ahány ház, annyi szokás elve működik - az autentikus receptben nincs kukorica, de valahogy itthon a kukoricás változat terjedt el. Én egy kocka étcsokit is szoktam beletenni, nem érezni az édességét, de izgalmasabb ízt ad neki. A csípősséget te szabályozod, én úgy szeretem, ha nem dominál, de ha van otthon többféle chilid, mindegyikből tehetsz bele egy keveset.
Bár a chili con carne egyik fő összetevője a darált hús, ezt a fogást is el lehet készíteni vegetáriánus változatban. Nem biztos, hogy ismered, de tésztával is készítheted ezt az ételt, ilyenkor kicsit kevesebb húst tegyél bele.
Medvehagymás chilis bab

Hozzávalók -+ adaghoz
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 1 csokor medvehagyma
- 1 ek. kókuszzsír
- 40 dkg darált hús (pulyka vagy marha)
- 1 tk. chilipor
- ízlés szerint oregánó
- 5 dkg sűrített paradicsom
- 1 kocka étcsokoládé
- 2 doboz vörösbabkonzerv
- 1 doboz kukoricakonzerv
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A hagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra. A medvehagymát is mossuk meg alaposan és vágjuk fel.
A kókuszzsírt melegítsük fel egy nagyobb lábasban, majd pároljuk rajta üvegesre a hagymát. Szórjuk rá a chilit, morzsoljuk rá az oregánót, majd tegyük rá a darált húst. Pirítsuk meg a húst, közben sózzuk, borsozzuk, majd tegyük hozzá a paradicsomkonzervet, pár percig rotyogtassuk együtt. Tegyük bele a csokit is. Adjuk hozzá a babot, a kukoricát, majd a legvégén a medvehagymát. Addig főzzük, amíg a szaft be nem sűrűsödik, majd vegyük le a tűzről.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors