Így lesz a legfinomabb a vajas keksz – Egyszerű és bevált recept
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Selymes, kávés vajkrémmel töltött macaron: gasztroajándéknak is szuper
Sűrű, zamatos sültkelbimbó-krémleves: tejszíntől selymes
Krémes sós karamell házilag: csupán 4 hozzávalóból készül
Isteni, tartalmas túrós rakott tészta: sok sajt pirul a tetején
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Egyszerre omlós és roppanós ez a vajas keksz, szuper nassolnivaló, érdemes belőle dupla adagot készíteni.
Kávé vagy tea mellé nagyon jól tud esni pár szem keksz, amit nagyon egyszerűen elkészíthetsz otthon. Sok változata létezik, az amerikai csokichipsestől az egészségesebb zabkekszig, amelyet szárított gyümölcsökkel tehetsz izgalmasabbá.
A vajas keksz pedig csak abban különbözik a többitől, hogy a nagyobb mennyiségű vajtól sokkal puhább tésztája lesz. Ennek egyik változata az úgynevezett shortbread, vagyis a skót vajas keksz. Ha pedig különlegesebbre vágysz, akkor sós vajjal készítsd el.
Vajas keksz
Hozzávalók 6 adaghoz
- 140 gramm vaj (puha)
- 100 gramm porcukor
- 1 darab tojás
- 200 gramm liszt
- 1 evőkanál tej
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A vajat tegyük egy tálba, elektromos habverővel verjük habosra. Forgassuk hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, alaposan keverjük össze. A végén a vaníliakivonatot és a tejet is tegyük a keverékbe. Szitáljuk bele a lisztet, forgassuk a masszához.
A tésztát tegyük egy kinyomózsákba, majd nyomjunk belőle majdnem zárt köralakú formákat egy sütőpapírra.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Süssük a kekszeket 12 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Getty Images