Fűszeres, színpompás padlizsános-tojásos szendvics: felér egy főfogással
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A Sabih a falafel után a legfantasztikusabb vega utcai kaja a világon. Olyan jó, hogy húsevőként is simán ezt választanám bármikor, ha kapható lenne nálunk, de egyelőre még sehol nem látni.
Pedig voltaképpen nincs benne semmi olyan, amit ne lehetne bármelyik boltban megkapni itthon, padlizsán és csicseri is akad minden szupermarketben, a zöldségek is bárhol elérhetőek, jó pitát is lehetne hozzá sütni, de eddig még úgy látszik, nem jött divatba.
Laktató és fehérjében gazdag
Az a szuper ebben a szendvicsben, hogy nem csak élményben képes olyat nyújtani, mint egy húsos fogás, de tápanyagok szempontjából is tökéletesen kiegyensúlyozott, laktató és fehérjében is gazdag. Nem hiszem, hogy kevésbé telítene el valakit, mint mondjuk egy gyros.
Mi az a zhoug?
A Sabih Ottolengi szerint, aki a közel-keleti konyha legmenőbb képviselője az utóbbi időben, egy tökéletes keveréke a szefárd zsidó, az iraki, az izraeli és az arab konyhának. Az összetevőknek igazán erős löketet ad a csípős, savanyú, fűszeres paszta, amit zhoug-nak hívnak, és csiliből, fokhagymából, valamint friss zöldfűszerekből áll.
Az étel legfontosabb összetevője a padlizsán, ezért ennek a kisütése a legnagyobb kihívás. Minél vékonyabbra sikerül szeletelni és minél gyorsabban tudjuk kisütni, annál finomabb lesz az egész étel. Ottolenghi szerint friss pita hiányában pirítóssal helyettesítsünk.
Sabih - tojásos, padlizsános szendvics
Hozzávalók 4 adaghoz
A tahini szószhoz
- 100 gramm tahini
- 2 evőkanál citromlé
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 deciliter víz
- 1 csipet só
A salátához
- 0.5 darab kígyóuborka
- 1 darab paradicsom
- 3 darab újhagyma
- 1 marék petrezselyem
A padlizsánhoz
- 2 darab padlizsán
- 4 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
A tojáshoz
- 4 darab tojás
A zhoughoz
- 2 darab csípős paprika (pl. csili)
- 1 csomag friss koriander
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.25 teáskanál őrölt római kömény
- 0.5 deciliter olívaolaj
- 1 csipet só
Elkészítés:
A padlizsánt hosszában olyan vékony szeletekre vágjuk, amilyen vékonyra csak tudjuk. Megsózzuk, és kicsit hagyjuk állni. Egy serpenyőt nagyon forróra hevítünk, kevés olajat teszünk bele, és mindegyik padlizsánszeletet csíkosra grillezünk. Félretesszük.
A tojást körülbelül 8 perc alatt megfőzzük, megpucoljuk, negyedeljük.
A salátához minden alapanyagot kis kockákra vágunk, elkeverjük egy kis citromlével és olívaolajjal.
A tahinihez minden alapanyagot egy kis befőttesüvegbe teszünk, és összerázzuk. Ha kell, még adunk hozzá vizet, hogy jól csorgatható állagú legyen.
A zhoughoz aprítóban vagy mozsárban összedolgozzuk és durva állagú pasztává aprítjuk az alapanyagokat.
A pirítósra vagy pitára halmozzuk a rétegeket: a padlizsánt, a salátát és a tojást, majd az egészet meglocsoljuk a szószokkal.
Fotók: Ács Bori/Sóbors