Villámgyors bulgursaláta friss zöldekkel – Nem csak egészséges, nagyon finom is
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
A bulgur egy szuper alternatíva, ha nem hagynád ki a köretet az étkezésedből, de túllépnél a rizs, tészta pároson.
A bulgur, vagyis a durumbúza egyfajta összetett szénhidrát, amelyhez az egész búzát használják fel. Magas rosttartalmánál fogva jobban szívódik fel és jobban eltelít, mint a fehér liszttel készült köretek. A bulgurt nagyon változatosan lehet elkészíteni, és ami nagyon fontos, támogatja a fogyókúrád, segít a súlyvesztésben. Hidegen salátának, melegen köretnek szuper választás, de még édesség is készülhet belőle, a rizskochhoz hasonló bulgurkoch.
A bulgur tehát hidegen is finom, akár maradékmentőnek sem utolsó: ha nem fogyott el ebédnél, sok zöldfűszerrel és harsogó színű zöldséggel összekeverve tökéletes diétás vacsora lesz.
Bulgursaláta zöldekkel
Hozzávalók 4 adaghoz
- 250 gramm bulgur
- 3 darab kaliforniai paprika (piros, sárga)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 darab kígyóuborka
- 1 fej lilahagyma
- 1 evőkanál olívaolaj (extra szűz)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 0.5 darab citrom
Elkészítés:
A bulgurt mossuk át alaposan. Tegyük egy lábasba, öntsük fel kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk meg. Várjuk meg, amíg felforr, majd főzzük 5 percig. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, takarjuk le és hagyjuk állni 15 percet. Ha a vizet magába szívta, tegyük ki egy tálba, várjuk meg, amíg kihűl.
A petrezselymet és a lilahagymát vágjuk apróra, a paprikát és az uborkát kockázzuk fel. Keverjük őket a bulgurhoz, sózzuk, borsozzuk, nyomjunk rá egy fél citromot, öntsük rá az olívaolajat és forgassuk össze.
Fotó: Getty Images