Klasszikus tojáspörkölt: gyors, olcsó, mégis laktató
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Vannak furcsa ételek. A tojáspörkölt is ilyen. Pedig se a tojásban, se a pörköltben nincs semmi különös, így együtt mégis felettébb sajátosan, izgalmasan hatnak egymásra.
A klasszikus pörköltszaftban ugyanis a tojás jellegzetes, karakteres íze enyhén édeskés lesz. Nagyon finom, egyszerű, a húsos pörköltekhez képest könnyű fogás.
Én azért kedvelem ezt az ételt, mert olyan hozzávalókból készül, melyek mindig megtalálhatóak a háztartásomban, ráadásul villámgyorsan elkészül. E két tényező elválaszthatatlan egymástól - nálam legalábbis. Általában akkor nincs itthon semmi, mikor sok a dolog, és olyankor ugyebár nem tudunk elmenni egy hosszas bevásárló körútra, majd nekiállni egy végeérhetetlen főzőcskének. Sietős napokon tehát dobjunk össze egy jó kis tojáspörköltet, negyed óra alatt megvan és garantáltan jól lakunk vele. Három titka van a dolognak.
A tojásfőzés
Írtunk már többször a tojásfőzésről, de azt hiszem, ez az a dolog, amit nem lehet elégszer leírni. A kemény tojás főzésének szabályai itt is érvényesek. Azaz, ha hűtőben tároljuk a tojást, főzés előtt érdemes kivenni, hogy ne legyen hideg. Szobahőmérsékletű vízbe tegyük fel főni a tojást, így az nem fog megrepedni. Forrástól számított 8 percig főzzük. Ekkor kemény lesz, a sárgája azonban még nem színeződik el. Mikor kész, öblítsük át hideg vízzel, majd hagyjuk benne állni 10 percig. Görgessük egy kicsit a deszkán, így megtörik az egész héj, szépen nagy darabokban leszedhető lesz. Az esztétikum a tojáspörkölt esetén rendkívül fontos, hiszen nincs más benne, ez az étel lelke.
A pörköltszaft
Míg főnek és hűlnek a tojások, elkészíthetjük a pörköltszaftot, az étel másik kulcsfontosságú elemét. Alaposan dinszteljük le a hagymát. Vigyázzunk a pirospaprikával, nehogy megégjen és megkeseredjen - a tojás nagyon kidobja a kesernyés paprikaízt. Szezonjában tegyünk az alapba apróra darabolt paprikát,illetve amit szeretünk. A szaftot főzzük jó sűrűre és tartalmasra. A pillekönnyű tojások csak abban mutatnak majd jól.
Nem keverve, rázva
Na igen. Pont fordítva, mint ahogy James Bond kéri a Vodka Martinit. A tojás és a szaft összepárosítása a folyamat legkényesebb része. A félbe vagy negyedbe darabolt tojások egy vehemens keveréstől szétesnek. A megfőtt, megpucolt tojásokat ezért óvatosan helyezzük a szaftba, lassan melegítsük és közben csak finoman rázzuk össze.
Tojáspörkölt
Hozzávalók 4 adaghoz
- 6 darab tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál mangalicazsír vagy olaj
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 2 deciliter paradicsompüré
- ízlés szerint só
- ízlés szerint petrezselyem
- opcionális tejföl
- 500 gramm tészta
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát a zsírban aranysárgára pirítjuk. Meghintjük pirospaprikával, átkeverjük, majd gyorsan felöntjük a paradicsompürével. Sózzuk. Hagyjuk kiforrni, hogy jó sűrű legyen. Mikor kész, beletesszük a tojásokat és néhány percig így pároljuk. Nem keverjük, csak a lábost rázogatjuk.
Tálaljuk friss petrezselyemmel megszórva, esetleg egy kevés tejföllel. Adjunk mellé tésztát, rizst, galuskát.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/SóBors