Melengető sütőtökös curry: csicseriborsóval lesz tartalmas ebéd
Sütőtökszezonban próbáld ki a belőle készült curryt is: csicseriborsóval kombinálva egy fenséges, krémes és laktató fogást varázsolhatsz belőle.
A curryről általában a többlépcsős fűszerezés, az egzotikus, már-már beszerezhetetlen hozzávalók és a hosszas főzési idő jut az eszünkbe. És vitathatatlan, az ázsiai fogásnak létezik olyan változata is, amely a fenti módszer szerint készül, most azonban egy hétköznapibb alapanyagokból és gyorsan összedobható verziót hoztam, amely minden falatban ugyanazt az élményt nyújtja, mint a sokkal bonyolultabb társai.
Ehhez mindössze arra lesz szükséged, hogy a megfelelő fűszereket használd: a friss gyömbér, a currypor, a garam massala és az indiai citromfű elengedhetetlen kellékei ennek a receptnek, azonban ha ezeket beszerezted, akkor gyakorlatilag bármilyen zöldségből egzotikus curryalapanyagot varázsolhatsz. Ha nem tudod, hogy honnan szerezd be a megfelelő fűszereket, akkor érdemes átböngészni ezt a fűszeres/delikátesz válogatást.
A recept érdekessége, hogy cukor helyett banánt használ édesítéshez. Bevallom, voltak fenntartásaim, amikor először hallottam erről a módszerről, azonban a végeredmény minden kételyemet eloszlatta: a banánból semmit sem érezni a curry ízén, azonban utánozhatatlanul – nem cukrosan – édes az összhatás, ugyanakkor pedig a szószt is krémessé teszi. Te is bátran adj neki egy esélyt!
Hevítsünk fel egy közepes edényt az olajjal, és 2-3 percig, közepes hőfokon pirítsuk benne a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a citromfüvet. Adjuk hozzá a répát és a gombát (ha használunk), és pirítsuk további 2 percig.
Sózzuk meg, adjuk hozzá a paradicsompürét és a karikákra vágott banánt, és együtt is pirítsuk őket 1-2 percig.
Ízesítsük tovább a chilivel, majd adjuk hozzá a krumplit és az alaplevet, keverjük össze, és fedő alatt főzzük puhára a zöldségeket.
Szűrjük le a csicseriborsó-konzervet (a levét azonban ne öntsük ki, hiszen szuper tojáspótló lehet belőle!), és keverjük a curryhez. Adjuk hozzá a sűrű kókusztejet, a curryport, a garam masala keveréket és a szójaszószt, forraljuk össze őket, majd vegyük le a tűzről. Ízlés szerint sózzuk.
Pergős jázminrizzsel tálaljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu