Francia sólet, avagy cassoulet: a babos egytálétel laktató és nagyon finom
Habár sokáig, lassan készül, az előkészületekkel nem lesz sok dolgod, a legnagyobb munkát a sütő végzi.
A chili con carne tartalmas étel, mely másnap is ugyanolyan finom, mintha frissen készült volna, ezért, ha két napra tervezel, akkor remek választás. A fogásról sokan nem tudják, de eredetileg bab nélkül készült. A Texasban hódító útjára indult finomság tüzes darált húsos fogás, melyben csípős paprika adta (adja) az étel karakterét. Később azonban rengeteg változat szerint kezdett terjedni a recept, így már került bele bab, kukorica, sőt akad olyan változat, amelyben sárgarépa vagy édesburgonya is helyet kap. Eredetileg marhahússal készül, de gyakran kétféle darálttal dobják össze. Hogy te melyikkel alkotod meg, az rád van bízva.
A tartalmas fogást hagyományosan tortillával vagy kukoricás kenyérrel fogyasztják. Sokan sajttal is megszórják, vagy finomra aprított korianderrel, és igen, egy kanálka tejföl is elfér a laktató étel tetején.
Az olajat hevítsük fel magas falú edényben, majd dobjuk rá a darált húst és pirítsuk 4-5 percig, közben fűszerezzük sóval és borssal. Ezután öntsük fel vízzel, és pároljuk 35-40 percig (ha szükséges, pótoljuk a folyadékot), majd szedjük ki a húst egy tányérra, tegyük félre.
A lábast, amelyben a hús készült, tegyük vissza a tűzhelyre, öntsünk bele kevés olajat, majd dobjuk bele a finomra vágott hagymát, dinszteljük 2-3 percig. Ezután adjuk hozzá a tetszés szerint feldarabolt paprikákat és fokhagymát. Körülbelül 2-3 perc múlva a konzerves babot (levével együtt) és a paradicsompassatát is keverjük a zöldségekhez. Fűszerezzük sóval, borssal, chilivel és római köménnyel.
Miután felforrt a paradicsomos ragu, alacsony lángon főzzük tovább 10-15 percig, közben kevergessük. Ezután adjuk hozzá a húst, szelíd lángon főzzük 15-20 percig. A kész ételt friss korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu